Vlašić

Planina Vlašić se nalazi u središnjem dijelu BiH i od 70-ih godina prošlog vijeka je redovno jedan od pet najboljih ski centara na području bivše Jugoslavije.

Ski centar Babanovac je smješten na 1260 metara nadmorske visine. Obnovljeni su postojeći ski liftovi Babanovac 1 i 2, Markovac, Ugar i Baby lift.

Centralni ski lift i staza Babanovac 1 i 2 vam pružaju zadovoljstvo noćnog skijanja. U podnožju ski lifta Ugar nalazi se i planinska rijeka Ugar koja je inače popularna za ribolov i ljetni turizam.

Vlašić je inače planina koja ne ostavlja nikog ravnodušnim bez obzira na vrijeme i godišnje doba. U bajkovitoj ljepoti i prirodnoj jednostavnosti, reklo bi se leži „šarm“ ove planine. Na ovoj planini svoje mjesto mogu naći svi bez obzira na starosnu dob i radno-profesionalno opredjeljenje: planinari, sportisti ili pak šetači i ljubitelji prirode i čistog zraka.
Prirodne ljepote i atraktivan lokalitet, bogato kulturno-historijsko naslijeđe i povoljne klimatske uslove čine ovu planinu privlačnom tokom čitave godine.

Vlašić je od Travnika udaljen sveka 28 kilometara, a povezan je uvijek prohodnim putem čak i u najtežim zimskim uslovima.
Planina Vlašić je dobila ime po starim nomadima Vlasima sa najvećim vrhom Opaljenikom 1943m N/v. Planina je bogata florom i faunom sa velikim brojem sunčanih dana, a ujedno snježni pokrivač se zadržava više od 5 mjeseci.

Skijaški centar raspolaže sa 10.5 km skijaških staza koje se dijele na dvije lakše i dvije srednje težine. Staze imaju izuzetno povoljan položaj jer su zaštićene od južnih vjetrova. Osim skijanja na Babanovcu postoji mogućnost prakticiranja snowboarda, noćnog skijanja, sanjkanja, nordijskog skijanja-staze ukupne dužine 15km, vožnje snježnim skuterima tzv. snow-safari. Tu je i 90 metarska skakaonica na kojoj se održavao “Pokal Vlašić-Europski Kup” natjecanje na internacionalnoj razini, koja trenutno nije u funkciji ali se radi na njenom skorom osposobljavanju.

You Tube
Flickr
Sitemap

NEWSLETTER

Ukoliko želite da Vas obavještavamo o aktuelnostima, novim sadržajima, i ostalim zanimljivostima vezanim za Vlašić, prijavite se za naš Newsletter....

Submit

Xmedia Design GmbH
Lerzenstrasse 8
8953 Dietikon ZH

mail@vlasic.ba marketing@vlasic.ba