Ski trčanje

Popularna disciplina nordijskog skijanja je i ski trčanje. To je tehnika skijanja koja se uglavnom koristi na ravnijim površinama. Ski trčanje je najstariji vid skijanja uopšte. Na Vlašiću je u planu uređenje ski staze za nordijske discipline dužine 3km.

Poznata su tri stila skijaškog trčanja: klasični stil, slobodni stil i telemark. Skijaško trčanje nije teška sportska disciplina, ali potrebno je ipak malo truda da se nauči osnovna tehnika pa će i uživanje biti veće. Ski trčanje se ubraja među sportove sa najbolje raspoređenim radom tijela na cjelokupnu muskulaturu. Jednostavno rečeno, teško da se može zamisliti bolja fizička aktivnost, posebno u zimskim mjesecima kada uslovi za bavljenje sportom drastično opadaju.

Za skijaško trčanje potrebne su skije koje su u poređenju za alpsko skijanje uže i duže. Skijaški štapovi su takođe duži jer moraju omogućiti efikasno odgurivanje. Oprema za skijaško trčanje je dosta jeftinija od opreme za alpsko skijanje. Ski rental "Ski sport Vlašić"  raspolaže sa kompletima ove opreme za sve uzraste.

Skije za trčanje rade se u dvije varijante:

  • skije koje se moraju mazati; one su namjenjene sportistima i naprednim trkačima
  • skije koje se ne moraju mazati; kod njih je donja površina posebno obrađena u srednjem dijelu da bi se spriječilo otklizavanje skija unazad. Ovakva skija je brušena kao riblja krljušt ili su na skiju naljepljene trake od mokera ili fokine kože, a prednja i zadnja trećina su glatke. Ove skije se uglavnom koriste za rekreativno skijaško trčanje, koje je u posljednjim godinama sve više zastupljeno na planini Vlašić.
You Tube
Flickr
Sitemap

NEWSLETTER

Ukoliko želite da Vas obavještavamo o aktuelnostima, novim sadržajima, i ostalim zanimljivostima vezanim za Vlašić, prijavite se za naš Newsletter....

Submit

Xmedia Design GmbH
Lerzenstrasse 8
8953 Dietikon ZH

mail@vlasic.ba marketing@vlasic.ba